26 maneres de cuinar amb botifarra dolça

Al darrer Fòrum Gastronòmic ( Girona, 15-17 de novembre) els carnissers i xarcuters artesans de les comarques gironines van sorprendre tothom que passava per l’estand 301. Pels que no vau tenir ocasió de veure’l, us el descric L’estand era folrat de rosa i blanc, a ratlles com una llaminadura, i l’eslògan era un gran ATREVEIX-TE en relleu que gairebé feia 2 metres de llarg. Atreveix-te a què, us deveu preguntar? Un moment que us dic els ingredients de l’atreviment, que també apareixien penjats en relleu a les parets: energia, nostra, evolució i Trempera! Justament aquesta darrera paraula va fer fortuna (serà perquè som trempats? perquè en volem tenir més?). En qualsevol cas, tothom que passava per l’estand s’hi va voler fotografiar amb un somriure als llavis: companys xarcuters i carnissers, hostalers, cuiners (fins i tot amb estrella), reporters, polítics, i visitants de tot tipus i condició.

ATREVEIX-TE, sí, amb la botifarra dolça. Potser molts us preguntareu si no ens hem begut l’enteniment, els del gremi… Què fem al gremi, promocionant un producte dolç? Doncs ben fàcil, la botifarra dolça és un producte ben nostre i, fins ara, només nostre, ja que només el produïm a les carnisseries artesanes de la demarcació de Girona.

Pocs són els que coneixen la botifarra dolça, per sota de la Tordera, però es tracta d’un aliment amb segles a la cuina empordanesa i gironina. Una menja molt valorada però poc utilitzada. Heus aquí el problema… o més ben dit, el repte! Com fer que ressorgeixi, com fer que es torni a valorar aquest “aneguet lleig” de la nostra gastronomia?

Doncs provocant, ensenyant i mostrant les aplicacions culinàries de la botifarra dolça a tothom. I també encomanant la nostra trempera dolça, posant l’atreviment en mans dels visitants: tothom que volia li regalàvem una botifarra dolça crua i li demanàvem que experimentés, i que si per descomptat en feia alguna cosa que considerés original, ens enviés la recepta al Gremi.  I pels que no tenien temps o ganes de cuinar (o totes dues coses alhora) els ensenyàvem la novetat de les Dulses, la botifarra dolça cuita i envasada, que ja fem molts carnissers del Gremi.

Per encomanar la nostra trempera amb energia i fer evolucionar la botifarra dolça, el diumenge anterior al Fòrum una vintena de carnissers ens vam reunir al Restaurant Mas Pau d’Avinyonet de Puigventós. I és que les idees memorables sempre són compartides, i així la trempera s’encomana. Cadascú hi va portar un o dos plats amb la botifarra dolça o el fuet dolç d’ingredient. Uns feien les fotos, professionals i tot, els altres emplataven, els altres reien, tots menjaven,…. i de tota aquesta xefla en van sortir una carta dolça de carnissers amb 26 plats (aperitius, primers i  segons plats, postres i petit fours) i unes fotos per ensenyar a l’estand i així mostrar que encara hi ha molt de camp per recórrer amb la botifarra dolça.

I si tot va bé li donarem a la botifarra dolça una altra imatge: la d’un cigne preciós.

Botifarra dolça: un producte nostre, que et proporciona energia, que perfeccionada amb trempera és increïble. Això ens ha permès una evolució d’aquest producte a fi que t’atreveixis a introduir-la a la cuina!

Carta Mençu Dolç

 

Atreveix-te a introduir la botifarra dolça a la cuina!

etqiueta forum