El Miracle de la Catalunya Nord

El Miracle de la Catalunya Nord
Ceret, 8 d’abril de 2019

El dilluns dia 8 d’abril de 2019, els carnissers que formen part del Gremi de Carnissers i Xarcuters artesans de les comarques gironines, van assistir a la mostra de Xarcuteria Tradicional Catalana organitzada a la Catalunya Nord, concretament a Ceret.

L’acte es va organitzar gràcies als contactes del carnisser Toni Vila i de l’associació de la Catalunya Nord que preserva la cultura catalana i la seva gastronomia a la Catalunya Nord amb l’Eliana Comelade i en Jordi Auvergne.

Tots els assistents, entre ells l’escriptor i crític gastronòmic, Salvador Garcia-Arbós, van poder degustar els productes dels xarcuters de la Catalunya Nord i els carnissers i xarcuters de Catalunya, representats pels companys de l’ofici carnisser-xarcuter de vàries localitats gironines, van reafirmar-se en que el seu ofici és mantenidor de la cultura gastronòmica catalana.

 Article de Sílvia Aliu, Presidenta del Gremi de Carnissers i Xarcuters de les comarques gironines.

Hi ha poques experiències a la vida que et facin sentir inspirat i feliç. Moltes de les nostres experiències, per no dir gairebé totes passen com un sospir davant dels nostres ulls, com un copet de tramuntana fluixa que esdevé no res i que ens dota un record confós, sense cos ni forma. El d’avui, el dia en que una bona colla de carnissers gironins, hem anat a Céret, sens dubte esdevé una de les primeres, de les experiències que et serveixen per entendre què dimoni hi fem en aquesta vida sinó és per compartir, aprendre i estimar als estranys.

Sembla difícil entendre, com jo, una noia carnissera, que representa al Gremi de carnissers, faci aquestes paraules per a descriure un acte d’una tarda. Però la veritat que m’he quedat embruixada per les persones que ens han acompanyat.

Persones com l’Eliana, en Jordi, en Joan Pere, la seva retrobada nova dona la Ida, el baríton de Ceret, el carnisser doble al meu pare, el carnisser que va a a sacrificar a l’Armenetera, els dos ramaders joves, la família del carnisser feliç, el xarcuter firaire, la parella de Vallespir.. poden ser desconeguts en un moments i estimats en uns segons.

Res més enllà de la realitat, gent com nosaltres que estimem una TERRA, Catalunya i que en boca d’ells defineixen com a MIRACLE que a hores d’ara i després de més de 350 anys que són francesos, encara vulguin profundament mantenir les tradicions catalanes i saber-ne més cada dia.

El fuet, la llonganissa, el peltruc, el peltruc de dos colors, el llom, la cansalada, la botifarra negra, la catalana, el pernil dolç, la botifarra dolça, el fuet dolç… per a ells els hi ha recordat redescobrir sabors i embotits ja molts d’ells perduts o reinventats a França, i això no té preu. Amb llàgrimes als ulls han recordat productes que feia la seva mare o àvia i els ha transportat a la seva infantesa, valorant l’experiència i compartint-la amb els presents per a fer que el que sabem fer el nostre ofici, mantenir la cultura gastronòmica del nostre país Catalunya no es perdi, ni pels de casa, ni pels de fora que enyoren la terra i els seus productes.

Moltes gràcies a tots els companys del Gremi que ho heu fet possible i a tots els carnissers que a vegades no sabem trobar el sentit del que estem fent, trobades com aquestes tornes a entendre perquè aixequem la persiana cada matí.