El projecte Ramats de foc guanya el premi EMAS Catalunya al millor projecte en tàndem

El projecte Ramats de Foc, creat i gestionat per la Fundació Pau Costa i amb la col·laboració molt estreta del Gremi de Carnissers i Xarcuters artesans de les comarques gironines, bombers de la Generalitat, Fundació Carasso i ha sigut guardonat el dia 17 d’octubre al millor projecte en tàndem dels Premis EMAS

La Molt honorable Sra, Elsa Artadi fa entrega del guardó a la Presidenta del Gremi Sílvia Aliu, a la Emma Soy de la Fundació Pau Costa i a la Judit Nadal de Pasturabosc.

El projecte guanyador: Ramats de Foc es va començar a explicar aquest darrer any en algunes de les carnisseries agremiades al Gremi de Carnissers i Xarcuters artesans de les comarques gironines i en alguns restaurants de l’Empordà que han participat en la prova pilot liderada per la Fundació Pau Costa i executada per molts actors tots i cada un d’ells necessaris per a la realització d’aquest gran actual i futur projecte. Ja que està demostrat que la utilització de la ramaderia forestal disminueix el risc d’incendi de la zona que el ramader pastura i que per tant la seva feina és necessària per a la gestió del risc d’incendis amb pastures, és a diramb els RAMATS DE FOC.

Ramats de Foc és un projecte català, amb prova pilot a l’Empordà.

Ramats de Foc És un projecte social

Ramats de Foc té varis objectius, dos d’importants són:

  • Disminuir el risc d’incendi forestal de les zones marcades com a estratègiques per part de Bombers. La prevenció es fa a través de la Ramaderia forestal dels ramaders que participen en el projecte amb els seus Ramats de Foc. I que amb els productes que deriven d’aquests Ramats en puguin treure productes amb un valor social.
  • Connectar a tots els actors necessaris de la cadena alimentària de proximitat: ramader-carnisser-(restaurador)-client i garantir que la cadena natural de venda es mantingui amb aquest projecte social.

Els Premis EMAS Catalunya es realitzen cada dos anys i estan adreçats a qualsevol organització registrada EMAS que disposi com a mínim d’un centre ubicat a Catalunya. Són un estímul per promoure la millora ambiental d’aquestes organitzacions. Aquest any 2018 es va obrir una nova candidatura per a premiar la co-creació i desenvolupament de projectes ambientals de forma conjunta. (Aquesta candidatura s’emmarca en les actuacions del projecte Tàndem www.tandem.cat). Els premis s’han entregat en el sí del Marketplace 2018 al Centre Cultural El Born de Barcelona.  

Tàndem és el projecte que promou i evoluciona la forma de col·laboració entre empreses i entitats sense afany de lucre per desenvolupar projectes ambientals de caràcter innovador i amb valor social. Aquests projectes win-win aporten un benefici tant a les organitzacions com a la societat i l’entorn. Un espai que ajuda a passar a la pràctica a aquells que ja coneixen prou bé la teoria.

Què és l’EMAS?
EMAS és l’acrònim d’Eco-Management and Audit Scheme, una eina de gestió per a empreses i altres organitzacions, d’aplicació voluntària, que permet avaluar, millorar i donar a conèixer el seu comportament ambiental.

Què és Ramats de Foc?

El projecte guanyador: Ramats de Foc es va començat a explicar aquest darrer any en algunes de les carnisseries agremiades al Gremi de Carnissers i Xarcuters artesans de les comarques gironines que han participat en la prova pilot liderada per la Fundació Pau Costa i executada per molts actors tots i cada un d’ells necessaris per a la realització d’aquest gran actual i futur projecte.

La premsa ja s’està començant a fer ressò d’aquest projecte i la última aparició ha estat en un mini reportatge a la cadena pública britànica BBC.

El motiu és donar la importància social d’aquest projecte que uneix dos objectius principals: connectar a tots els actors necessaris de la cadena alimentària de proximitat: ramader-carnisser-(restaurador)-client i a la de afavorir el manteniment dels boscos per a la prevenció dels incendis forestals. Ramaderia forestal amb els Ramats de Foc amb la gran ajuda dels Bombers de la Generalitat gestionat tot això per la increïble gestió de la Fundació Pau Costa col·laboració de la Generalitat de Catalunya i Fundació Daniel&Nina Carasso.

Actors que participen en el projecte RAMATS DE FOC

ELS CARNISSERS

El nostre Gremi, el Gremi de Carnissers i Xarcuters artesans de les comarques gironines som una part activa de l’oferta de proximitat d’aliments de qualitat. Assessorem als nostres clients sobre quins productes comprar: carns, embotits, formatges, plats cuinats i elaborats de carn, molts d’ells creats de forma artesanal pels professionals del nostre gremi.

Ramats de Foc encara afegeix més valor als nostres productes, ja d’alta qualitat. Carn de xai, de cabrit, productes elaborats amb la carn d’aquests xais, recuits, formatges i iogurts … amb valor social. Productes procedents de pastures que contribueixen a la prevenció d’incendis en zones marcades pels bombers.

I el carnisser és la persona que comercialitza els productes Ramats de Foc i també explica la campanya al consumidor final.

És una gran acció, amb un alt valor social, ja que la contribució d’aquests ramats a l’acció directa de la prevenció d’incendis, garanteix els ecosistemes de proximitat i el perill que comporta per a la gent.

El xai i la venda de carn de xai és bastant difícil a l’actualitat i el nostre gremi hem treballat amb vàries accions per activar aquesta carn tan bona i d’alta qualitat. 

 

L’objectiu 2019 serà el d’ampliar Ramats de Foc a una vintena més de carnisseries i poder ampliar al projecte al màxim en les zones que els bombers hagin delimitat i a on la ramaderia extensiva hi estigui present.

ELS BOMBERS DE LA GENERALITAT

El sotsinspector de Bombers i tècnic dels GRAF Edgar Nebot explica que el projecte té com a elements principals tres aspectes: la prevenció d’incendis, l’activitat ramadera i el consum responsable com a societat. Per això, s’han escollit quatre zones dels Baix Empordà –als municipis de Jafre, Verges, Colomers i Vilopriu- per formar part de la fase pilot.

Es tracta de zones que o bé han patit un incendi forestal o que són, a parer dels experts, àrees on el pasturatge pot fer una funció que permeti fer una bona gestió del risc d’incendi o que en cas d’un foc faciliti la feina dels Bombers. Per fer-ho possible, diu Nebot, han hagut d’arribar a acords amb els propietaris dels terrenys i amb els pastors, i s’ha hagut de planificar amb enginyers forestals de la comarca i altres agents la gestió del medi.

LA FUNDACIÓ PAU COSTA

Es tracta de l’impulsor del projecte i del responsable de la coordinació de tots els actors. La Fundació és la responsable de gestar la marca i fer que el projecte segueixi endavant gràcies a l’empenta de la seva gent i del seu objectiu: la prevenció dels incendis forestals.

ELS RAMADERS

La ramaderia extensiva va lligada a la figura del pastor, una professió que les noves generacions estan deixant de banda. Els pastors a qui han pogut convèncer se’ls ha adjudicat una zona on pasturar i a canvi, diu Nebot, havien de rebre alguna cosa. En aquest cas, a través de la iniciativa es revalora la seva tasca. A més, els objectius són evitar que els pastors actuals pleguin i mantenir el paisatge.

 

 

 

 

 

 

 

 

ELS RESTAURADORS

A la prova pilot de moment només hi ha un restaurant que ha introduït la marca en la seva carta. El resultat ha estat motivador i ha fet que de cara a l’ampliació hi hauran més restaurants que tindran la marca de Ramats de Foc.

Productes que es trobaran sota la marca Ramats de Foc

De moment es podran trobar xai, cabrit, iogurts, recuits i formatges. Els productes són identificats pel carnisser o restaurador ja que provenen dels pastors que han pasturat a les zones marcades per bombers.

Més informació i Premsa:

BBC NEWS

https://www.facebook.com/BusinessInsiderUK/videos/2381014162124280/