Els carnissers, actors de la Ramaderia Extensiva, a Territoris de Pastura de Girona.

La IV edició de “Territoreos pastoreados” o Territoris de Pastura es va celebrar aquest any a Girona els dies 25, 26, 27 i 28 de setembre de 2019. En el marc d’aquesta temàtica es va elaborar un minuciós i complet programa per posar sobre la taula temes d’actualitat sobre la ramaderia extensiva.

L’objectiu d’aquestes jornades va ser el de compartir experiències, difondre projectes innovadors i seguir avançant amb eines del segle XXI en un ofici tradicional com és la ramaderia extensiva, que avui en dia és més necessari que mai, tant per a les persones com per al planeta.

Les jornades es van organitzara al voltant de quatre eixos principals;
La formació i adaptació del pasturatge en un futur canviant
El paper de les dones en la ramaderia extensiva
La prevenció dels incendis forestals
Diferenciació, comercialització i innovació en els productes extensius

Durant els 4 dies que van durar les Jornades es va comptar amb ponències com les de Marc Castellnou, President de la PFC i GRAF Bombers de la Generalitat de Catalunya, Àngel Segarra, gerent del Gremi de Carnissers i Xarcuters artesans de les comarques gironines, que va parlar sobre el paper dels diferents actors de l’economia generada per la ramaderia extensiva i la potencialitat i el futur dels escorxadors de baixa capacitat. També va assistir Judit Nadal, pastora que va parlar sobre l’explotació ramadera Pasturabosc i Ramats de Foc, entre molts altres convidats.

També, en el programa paral·lel es van parlar sobre els reptes de la comercialització de la carn de xai. Interovic, el Gremi, Fundació Pau Costa, clients i carnissers van treballar i consensuar els reptes de la venda del xai als punts de venda natural: les carnisseries.

Tots els àpats de la jornada els organitza el Gremi de Carnissers i Xarcuters artesans de les comarques gironines, exemple d’associació en xarxa, i que durant els 2 dies va oferir els esmorzars, dinars i berenars. El repte aconseguir al màxim un càtering sostenible, de proximitat i amb productes elaborats o dissenyats per carnissers, innovadors i creatius.

El primer dia els assistents podran degustar productes elaborats de Ramats de Foc i el segon dia, productes de carnisseria i xarcuteria, així com estofat de poltre del Ripollès i la mítica botifarra dolça i els xuixos i el pa dels Flequers Artesans de les Comarques Gironines.