Els guanyadors de la millor botifarra de perol són…

La millor botifarra de perol segons el jurat 2017 ha estat de la carnisseria Can Raliu, Seguida de la Carnisseria Romagós i amb tres premis finalistes a Pujarbat, Can Fanera i Tocineria Mario.

La millor botifarra de perol innovadora per Can Pocurull i la segona millor botifarra de perol innovadora per Carnisseria Can Navarra.

 

El dia 30 d’octubre de 2017, coincidint en Fires de Girona, es va fer al Palau Firal el concurs per triar la millor botifarra de perol tradicional i la millor botifarra de perol innovadora d’enguany.

 

El concurs organitzat pel Gremi de Carnissers i Xarcuters artesans de les comarques gironines i amb la col·laboració de Girona Excel·lent, entitat que el Gremi hi està present com a col·lectiu, pretén trobar d’entre totes les botifarres de perol que s’hi presentin la millor, en quan a vista, olfacte i gust.

Els membres del Jurat, un total de 5, van escollir d’entre totes les botifarres de perol que els carnissers van presentar, les millors botifarres de perol tradicionals i les millors botifarres de perol innovadores.

El jurat estava format per:

  • Pep Nogué, crític gastronòmic
  • Salvador Garcia-Arbós, crític gastronòmic
  • Marc Orozco, crític gastronòmic.
  • Quim Matas, mestre carnisser-cansalader artesà
  • Marc Clusells, carnisser

El jurat durant 2 hores van catar totes les botifarres i van formular les seves puntuacions en base a l’aspecte, el tacte, l’olfacte i el gust.

Les botifarres guanyadores en la categoria de botifarra de perol tradicional han sigut:

1r premi tradicional: Josep Burch Bonany de Can Raliu

2n premi tradicional: Jordi Romagós Ribot de la Carnisseria Romagós

Finalista tradicional: Miquel Coll Vilamitjana de Can Fanera

Finalista tradicional: Eduard Gaviña Bartrina de Tocineria Mario

Finalista tradicional: Jordi Pujol Arbat de Pujarbat

Les botifarres guanyadores en la categoria de botifarra de perol innovadora han sigut:

1r premi innovador: Núria Querol Pocurull de Can Pocurull

Finalista innovador: Alfons Navarra Roca de la Carnisseria Can Navarra

ENTREVISTA AL PROGRAMA DEIXA’M TASTAR

PROGRAMA DEIXA’M TASTAR MILLOR BOTIFARRA DE PEROL

Article de la Gastroteca

http://gastroteca.cat/ca/fitxa-productes/botifarra_de_perol/

Botifarra de perol, botifarra de parracs

És un embotit cuit de porc que és típic de les comarques gironines i del Maresme. Rep el nom “del perol” ja que fa referència al recipient on es produeix la seva cocció.

Antigament es feia amb les carns que anaven a la caldera: cap de porc, ronyó, perdiu, cor,… Actualment s’elabora sel·leccionant carns nobles del porc i s’utilitza carn del cap i de l’espatlla, cansalada, papada, freixures, sal, pebre negre i sang, tot cuit. En resulta un embotit molt saborós i melós, que el fan molt apreciat. Es pot consumir al natural o bé es pot deixar assecar com una secallona i així és el gust una mica mes fort. També es menja a la brasa, fregida o esparracada, tot acompanyant llegums o vedures.
Categoria: Embotits.
Informació complementària:

Es pot trobar en força xarcuteries d’arreu de Catalunya, especialment en les situades prop de les zones de producció.

Atributs i propietats nutricionals:Elaborat a base de carn, greix, cotnes, freixura i sang del porc, és un aliment molt energètic, ric en greix i colesterol però, alhora, ric en proteïnes d’alt valor biològic i vitamines del grup B. Pel fet de contenir la sang del porc, es converteix també en una excel•lent font de ferro. Dins d’una alimentació variada i equilibrada el seu consum ocasional és totalment aconsellat.