Entrega del distintiu d’establiment històric a Can Paliro

El 18 de desembre de 2018, la Cambra de Comerç de Girona va celebrar la seva gala anual per homenatjar els comerços històrics presentats i seleccionats per a la Cambra. Per aconseguir els guardons, les empreses van aportar documents que demostraven la seva antiguitat. Un jurat format per tècnics de la Cambra, historiadors i personalitats de prestigi s’encarregà de valorar les candidatures.

Uns guardons, que segons les paraules del presidents de la Cambra de Comerç, Sr Domènec Espadalé, premien una trajectòria, l’esforç d’una nissaga, però també volen convertir-se en un estímul per continuar mantenint els valors que han permès la consolidació de les empreses.

Un d’aquests comerços premiats fou la Carnisseria Can Paliro de Porqueres. Va rebre de la mà de moltes autoritats, entre elles la Molt Honorable Sra. Chacón, Consellera d’empresa i coneixement, entre d’altres. I va rebre de la mà de la Presidenta del Gremi, la Sra. Sílvia Aliu, el tallant honorífic del Gremi.

Can Paliro va néixer l’any 1959 de mans de Carme Salvans i Manel Compte, matrimoni dedicat a la ramaderia, els quals van decidir obrir una modesta botiga al carrer Sant Andreu de Mata (Porqueres).

Van ser anys durs i complicats, però l’establiment es va convertir en un punt de trobada de gent de Mata i de la comarca on, a més d’un càlid acolliment, podien trobar productes de tot tipus i “a qualsevol hora”, un fet inaudit avui en dia. Anys més tard, Josep Compte, un dels fills dels fundadors, i la seva dona, Angelina Rovirola, es convertiren en el motor del negoci familiar. Actualment, Josep Compte Rovirola, tercera generació de la nissaga de carnissers, segueix també l’ofici amb molta il·lusió.

Evolució amb un mateix esperit La botiga ha anat patint les obligades transformacions al llarg de tot aquest temps, evolucionant segons les necessitats de cada època; amb els anys s’ha passat del tradicional “colmado” a un espai cada cop més centrat en la carn i els productes elaborats, mantenint però el mateix esperit de treball i la dedicació amb els quals van començar els seus avis fa més de 60 anys.