Feliç dia carnisseres i xarcuteres!

Des del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines hem volgut visibilitzar la tasca de la dona carnissera i xarcutera mitjançant una campanya a les xarxes socials en motiu del dia de la dona

 

Una vintena de dones han participat en la campanya que ha impulsat el Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans. La campanya té l’objectiu de visibilitzar les dones que es troben al capdavant de negocis agremiats.

Fa tan sols uns anys, les dones en una carnisseria només les trobàvem darrera el taulell, però ara per sort també produeixen, lideren negocis o emboteixen. També presideixen el Gremi, com és el cas de l’actual presidenta.

Les carnisseres i xarcuteres que han volgut han enviat una fotografia amb una frase inspiradora i representativa pel 8 de març. Aquestes imatges, que s’han penjat a les xarxes socials, culminen amb l’entrevista que s’ha fet a la presidenta del gremi Sílvia Aliu.

Quin és el paper de la dona en el món carnisser i com ha canviat?

El paper de la dona al món carnisser és el mateix que el d’un home, el de portar un ofici al cor: fer, despatxar, embotir, carregar, cuinar i puc dir infinitat de verbs, que són els mateixos que fan els homes. Sí que puc dir que hi ha hagut un canvi. Jo vinc de família carnissera, quatre generacions! La meva àvia despatxava i el meu avi produïa. La meva mare despatxava i el meu pare produïa. I ara hi ha hagut un canvi, les dones som capaces, i ja ho érem abans, però abans probablement els rols eren assumits per ambdues parts. Ara les dones som capaces de portar l’empresa, de portar el personal i de fer de carnisseres amb molt d’orgull tot tirant endavant els nostres punts de venda.

 

Hi ha moltes dones a les carnisseries i al gremi?

El paper de la dona en el món de la carnisseria ha evolucionat, es tracta de talent. Una dona pot fer el mateix que un home, en el nostre sector i en qualsevol. Jo ara mateix estic presidint el gremi i no veig la presidència del gremi com a dona, sinó com a persona, una persona que té ganes de tirar endavant un projecte que és de tots i de totes. De fet al gremi ara mateix som tres dones enfront d’un home, que és l’Àngel. Però això pot canviar! Es tracta del talent d’un i el de tots.

 

Què pot aportar una dona en una carnisseria?

Una dona pot aportar el mateix que un home en una carnisseria, en una carnisseria i en el que et proposis fer! Per tant aquest és el missatge: fem el que cal, perquè no hi ha cap diferència.

 

Ets dona, carnissera i presidenta del gremi…

Si em dius això és que encara hi ha molta feina a fer! Deslliurem-nos d’etiquetes! Jo sóc la Sílvia i a casa hi treballa la Patrícia i el meu pare es diu Joan! En aquest sentit penso que cal desmitificar i treure etiquetes a la gent. Valorem a tothom per la feina que fa i la persona que és. Així podrem deixar de treballar pel dia de la dona perquè serà el dia de tothom.

 

Com acostem el món carnisser a dones joves?

El problema no és acostar a les dones joves al món carnisser, sinó acostar tothom a aquest món. Ens està costant molt trobar persones que puguin seguir els nostres negocis, hi ha un problema amb el relleu generacional. És cert que hi ha joves que comencen i que segueixen en el món carnisser, però costa. La crida és dir que, siguis o no siguis dona el treballar en una carnisseria és un treball digne, polivalent, no t’avorreixes mai, te’n sents orgullós tot i ser dur i voler un sacrifici. També recompensa molt amb el somriure de la gent, en el fet que els teus clients tornen, és orgull carnisser! Cal que la gent tingui ganes de fer ofici, de fer comerç i generar riquesa i generem gent pel carrer. Fem tirar endavant el país i el poble!

 

Feliç dia de la dona treballadora! Feliç dia de les carnisseres i les xarcuteres! Endavant! I no perdeu mai el somriure i les ganes de treballar!

 

#carnissera #xarcutera #somdones #diadeladona #8m