La Carnisseria Alemany de Girona guanya el premi del Concurs Nacional de Botifarra d’Ou a Girona 2020

Xavier Alemany

Els guanyadors es van donar a conèixer el dijous 4 de febrer en un acte que es va retransmetre en streaming pels canals oficials del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de Catalunya

Divendres, 5 de febrer del 2021

El concurs de botifarra d’Ou Artesana celebrava enguany la seva 6a edició. El certamen, que vol reforçar el valor dels productes artesanals i del comerç de proximitat, suposa una prèvia del Dijous Gras i la setmana del Carnestoltes.

En aquest marc la Fundació Oficis de la Carn amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters organitzen el concurs que enguany va rebre 62 propostes diferents de botifarres d’ou i 5 farcits de carnaval.

Pel que fa les botifarres s’han premiat la “Millor Botifarra d’Ou Artesana Tradicional” (35 botifarres participants) i la “Millor Botifarra d’Ou Artesana Singular” (27 botifarres participants).

El guanyador de la categoria botifarra tradicional va ser Xavier Alemany Juanola de la Carnisseria Alemany de Girona, que va presentar una botifarra “fruit de la formació i millora constant de la recepta i que vol seguir l’essència de la tradició a partir de productes km 0”.

El premi de la categoria botifarra singular va ser per Jaume Badia Verdeny de Badia Xarcuters de Tremp, i el millor Farcit de Carnaval va ser el de Valentí Fàbregas de Fàbregas Xarcuters de Barcelona.

Per a Sílvia Aliu, presidenta del Gremi de Carnissers i Xarcuters de Comarques Gironines: “els carnissers i xarcuters artesans som mantenidors de productes de cultura gastronòmica amb productes del receptari català. Som productors locals, amb productes d’alt valor afegit creat amb les mans de l’ofici.

Paraules expressades a l’acte virtual d’entrega del premi

El proper 11 de febrer de 2021 serà Dijous Gras, Jarder o Llarder, també conegut com el “Dia de l’ou i el porc” o “Dia de la truita”, és el tret de sortida de les festes de Carnaval arreu del territori català. Es tradició prendre botifarra d’ou en aquest dies a més d’altres semblants com la blanca o la negra. També és costum prendre truita de botifarra a l’hora d’esmorzar o per berenar i per postres la coca de llardons.

Les carnisseries i xarcuteries associades al gremi són conservadores i transmissores de la cultura gastronòmica del país, pel que aquests dies és fàcil trobar aquest producte als taulells, a més de receptes especials fetes amb llardons i altres ingredients típics de l’època.