Obradors de Portes Obertes dels Carnissers

El dimarts dia 22 de maig a les 15 hores, es va fer la 1a edició dels *OBRADORS DE PORTES OBERTES*. Una nova manera de formant-nos entre tots i compartir experiències on tots hi guanyem!

El mestre artesà TONI VILA de la Carnisseria Seli de Torroella de Montgrí, ens va mostrar com podem treballar *Conserves i preparats amb pots de vidre*.

Carnisseria Seli va ser la primera carnisseria-xarcuteria en acollit el primer Obrador de Portes obertes amb una formació sobre la conserva en pots de vidre. El mestre artesà Toni Seli va ser l’encarregat de fer la primera formació a diversos companys de les comarques gironines i de Tarragona.

Obrador de portes obertes és una iniciativa del Gremi de carnissers i xarcuters artesans de les comarques gironines.

La formació es va centrar en el procés de preparació i en la demostració de la cocció. Durant el curs es va treballar amb una preparació de carbassó a punt d’envasar i una de truita de patata. En el primer cas, la formació s’ha centrat en el procés de pasteurització. En el cas del preparat de truita de patata, s’ha fet tot el procés seguint el mètode de Carnisseria Seli.

Primer es van omplir els pots, seguint les normes i la teoria per poder garantir una bona conservació. És un procediment que s’ha de seguir tant en el procés d’omplir com durant la pasteurització. S’ha fet un repàs dels passos que cal dur a terme per a garantir totes  les condicions sanitàries. I també els paràmetres per a aconseguir un producte òptim per al consum. Una vegada assolits els requisits sanitaris cal trobar quines són les condicions que donen les millors característiques organolèptiques al preparat.

Posteriorment es va explicar l’aposta pel format de vidre i de com disposar el producte acabat a la botiga. Toni Vilà ens hem referit al canvi dels contenidors de plàstic al vidre i hem explicat els avantatges. Amb el vidre el producte és més visible al consumidor i s’eviten els dubtes que generen els envasos de plàstic. El vidre ofereix durabilitats més llargues i evita problemes de porositat.

Obradors de Portes Obertes

De l’obrador a casa teva,

L’aposta pel producte propi envasat també va ser un dels arguments del curs. Es va centrar en el fet d’apostar per la producció d’obrador, com a única, exclusiva i diferenciada de productes industrialitzats.

El format de vidre també ajuda a donar la visibilitat adequada al producte. El obrador de portes obertes ens permet als carnissers agremiats assistir a formació pràctica feta per altres carnissers. El que es busca és explicar sistemes de treball que millorin la qualitat de la feina i dels productes dels carnissers.

Davant l’èxit d’aquesta primera iniciativa, el Gremi ja tenim  prevista  dues formacions més en altres obradors.

Si vols compartir amb els teus companys la teva experiència amb un producte o gamma de productes digueu-nos-ho i organitzarem un dia per crear un nou obrador de portes obertes. Moltes gràcies