Ramats de foc: un gran projecte de carnissers, ramaders, bombers, restauradors i Fundació Pau Costa

El projecte Ramats de Foc s’ha començat a explicar aquest darrer any en algunes de les carnisseries agremiades que han participat en la prova pilot liderada per la Fundació Pau Costa i executada per molts actors tots i cada un d’ells necessaris per a la realització d’aquest gran actual i futur projecte.

Actors que participen en el projecte

ELS CARNISSERS

El nostre Gremi, el Gremi de Carnissers i Xarcuters artesans de les comarques gironines som una part activa de l’oferta de proximitat d’aliments de qualitat. Assessorem als nostres clients sobre quins productes comprar: carns, embotits, formatges, plats cuinats i elaborats de carn, molts d’ells creats de forma artesanal pels professionals del nostre gremi.

Ramats de Foc encara afegeix més valor als nostres productes, ja d’alta qualitat. Carn de xai, de cabrit, productes elaborats amb la carn d’aquests xais, recuits, formatges i iogurts … amb valor social. Productes procedents de pastures que contribueixen a la prevenció d’incendis en zones marcades pels bombers.

I el carnisser és la persona que comercialitza els productes Ramats de Foc i també explica la campanya al consumidor final.

És una gran acció, amb un alt valor social, ja que la contribució d’aquests ramats a l’acció directa de la prevenció d’incendis, garanteix els ecosistemes de proximitat i el perill que comporta per a la gent.

El xai i la venda de carn de xai és bastant difícil a l’actualitat i el nostre gremi hem treballat amb vàries accions per activar aquesta carn tan bona i d’alta qualitat. 

 

L’objectiu 2019 serà el d’ampliar Ramats de Foc a una vintena més de carnisseries i poder ampliar al projecte al màxim en les zones que els bombers hagin delimitat i a on la ramaderia extensiva hi estigui present.

ELS BOMBERS DE LA GENERALITAT

El sotsinspector de Bombers i tècnic dels GRAF Edgar Nebot explica que el projecte té com a elements principals tres aspectes: la prevenció d’incendis, l’activitat ramadera i el consum responsable com a societat. Per això, s’han escollit quatre zones dels Baix Empordà –als municipis de Jafre, Verges, Colomers i Vilopriu- per formar part de la fase pilot.

Es tracta de zones que o bé han patit un incendi forestal o que són, a parer dels experts, àrees on el pasturatge pot fer una funció que permeti fer una bona gestió del risc d’incendi o que en cas d’un foc faciliti la feina dels Bombers. Per fer-ho possible, diu Nebot, han hagut d’arribar a acords amb els propietaris dels terrenys i amb els pastors, i s’ha hagut de planificar amb enginyers forestals de la comarca i altres agents la gestió del medi.

LA FUNDACIÓ PAU COSTA

Es tracta de l’impulsor del projecte i del responsable de la coordinació de tots els actors. La Fundació és la responsable de gestar la marca i fer que el projecte segueixi endavant gràcies a l’empenta de la seva gent i del seu objectiu: la prevenció dels incendis forestals.

ELS RAMADERS

La ramaderia extensiva va lligada a la figura del pastor, una professió que les noves generacions estan deixant de banda. Els pastors a qui han pogut convèncer se’ls ha adjudicat una zona on pasturar i a canvi, diu Nebot, havien de rebre alguna cosa. En aquest cas, a través de la iniciativa es revalora la seva tasca. A més, els objectius són evitar que els pastors actuals pleguin i mantenir el paisatge.

 

 

 

 

 

 

 

 

ELS RESTAURADORS

A la prova pilot de moment només hi ha un restaurant que ha introduït la marca en la seva carta. El resultat ha estat motivador i ha fet que de cara a l’ampliació hi hauran més restaurants que tindran la marca de Ramats de Foc.

Productes que es trobaran sota la marca Ramats de Foc

De moment es podran trobar xai, cabrit, iogurts, recuits i formatges. Els productes són identificats pel carnisser o restaurador ja que provenen dels pastors que han pasturat a les zones marcades per bombers.

Més informació:

https://www.facebook.com/BusinessInsiderUK/videos/2381014162124280/