Com es cuina la botifarra dolça?

Ingredients:
  • Botifarra dolça de qualsevol carnisseria artesana de les comarques gironines
  • Branca de canyella
  • Un vas de garnatxa
  • Pela de la llimona
  • Un vas d’aigua
  • Una poma
  • Una culleradeta de sucre
  • Llesques de pa

Posem tots les ingredients en fred dins d’una cassola excepte el pa. Deixem que es vagi tot coent a foc lent amb l’aigua, Quan aparegui un suc espès retirem de la cassola la botifarra dolça i la poma. En el suc hi tirem les llesques de pa i es serveix la llesca amb el suc i la botifarra dolça juntament amb la poma.

 

Un conte divertit Per Oriol de Cal Xinco.

Temps era temps, quan els Capulet i els Montagut encara vivien a Girona, els uns feien de pastissers i els altres de carnissers. Ja per aquelles èpoques es feien la guitza a cor què vols, encaparrats com estaven a que en Cesc Pi (també conegut com Shakespeare més amunt dels Pirineus) els escrivís un llibre sobre les trastades que es feien mútuament. Doncs bé, com no podia ser d’altra manera, en Romeu s’enamorà de la Julieta de torn. El pare de la Julieta, que era pastisser, li va dir a la seva filla que de carnissers no en volia a la família, que li farien malbé el negoci. Només li acceptaria un pastisser. La Julieta, desconsolada, li ho explicà al noi. En Romeu, en un arravatament d’amor, de primer es donà als dimonis, i maleí el pare Capulet. Més calmat, començà a barrinar com s’ho faria per convèncer el sogre. Provà de fer pastissos, però no en sabia un borrall. Ja era a punt de donar el braç a tòrcer i plegar veles, quan se li acudí que podia provar de fer una botifarra canviant la sal pel sucre. Ho prova i, Déu n’hi dó! La seu mare li suggerí d’amorosir-ho amb pomes i pa untat amb sucre. I un cop ho tingué enllestit, va fer cap a can Capulet amb la botifarra amagada dins d’un pastís de pa de pessic i poma. El sogre tastà l’invent, quedà ben convençut de les aptituds i el determini del noi, i no tingué altre remei que deixar que el matrimoni d’en Romeu i la Julieta se celebrés. I van menjar anissos, i palpissos, i –sobretot!- botifarres dolces.

 

Una mica d’història

Normalment, estem acostumats a menjar la carn salada, o amb condiments de sabor fort, salat (pepper, mustard, ketchup). Tot i això, hi ha alguns productes càrnics de gust dolç. A Espanya, entre d’altres, es pot parlar del xoriç dolç, les morcilles dolces de Sòria. Tanmateix, en cap intervé el sucre d’una forma tant preeminent, com en el cas de la botifarra dolça de l’Empordà. La Botifarra dolça és un producte típic de l’Empordà i de Girona. Es pot consumir curada, com si fos un fuet, o bé cuinada, en una paella amb vi dolç i poma (més endavant hi ha la recepta.  En definitiva, es tracta d’un producte sorprenent i versàtil.